Predmet upoznaje studenta sa jedinstvenom staničnom osnovom raznolikoga živog svijeta, osnovnim poznavanjem strukture i funkcije prokariotske i eukariotske stanice s posebnim osvrtom na razumijevanje dinamičnosti procesa u stanici i njihovu kontrolu. Studenti će dobiti pregled metoda koje se koriste u istraživanjima stanice, te će biti osposobljeni za istraživanje stanica mikroskopskim metodama kroz izradu citoloških preparata, izolaciju staničnih organela, te upoznavanju stanične ultrastrukture na temelju elektronsko-mikroskopskih snimaka. Predmet daje osnove molekularne biologije kroz strukturu i funkciju molekule DNA i sinteze proteina i upoznaje studente s osnovnim tehnikama molekularne biologije te njihove primjene u genetičkom inženjerstvu.

Studenti će steći najnovije opće spoznaje o osnovama biologije što će im omogućiti praćenje znanstvenih radova iz područja srodnih znanosti (mikrobiologija, biokemija), te nadogradnju znanja u slijedećim modulima. Kroz praktikume će upoznati metode biologije koje se danas koriste kako bi mogli razumijeti građu stanice, staničnu strukturu i odvijanje staničnih procesa. Također stječu vještine i navike samostalnog laboratorijskog rada  kako bi mogli odabrati specifične metode za vlastito istraživanje. Studenti će također steći nove spoznaje o povezanosti genotipa i fenotipa kod monogenskih i poligenskih poremećaja, te o važnosti genetike. Predmet omogućuje upoznavanje sa organizacijom i funkcijom stanice, te primjenom različitih metoda, citoloških i molekularnih, u istraživanjima stanice. 



Temeljni cilj kolegija je razvijanje jezičnih vještina u kontekstu Engleskog jezika struke, odnosno u području prehrambene tehnologije, na razini B1 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, što podrazumijeva tzv. „samostalni stupanj“ u korištenju Engleskim jezikom struke.

Cilj predmeta je da student savlada osnove kemijskog računanja i primjeni znanje u praksi.

Cilj je predmeta upoznati studente s linearnom algebrom i matematičkom analizom, te naučiti primjenu kod određivanja kvantitativne i kvalitativne analize u prehrambenoj tehnologiji. Studenti će steći kompetencije služenja matematičkim alatima kod rješavanja numeričkih problema u svom poslu.

Cilj predmeta je usvajanje temeljnih znanja iz opće i anorganske kemije neophodnih za razumijevanje struke.

Temeljni cilj kolegija je razvijanje jezičnih vještina u kontekstu Engleskog jezika struke, odnosno u području poljoprivrede krša, na razini B1 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, što podrazumijeva tzv. „samostalni stupanj“ u korištenju Engleskim jezikom struke.