Obavijesti

Obavijest

Obavijest

napisao/la Josipa Mitrović-Matić -
Broj odgovora: 0

Poštovani,

Ove godine će se prvi put u Hrvatskoj provesti Global Drug Survey. Riječ je o neovisnom i najvećem svjetskom istraživanju uporabe droga koje obuhvaća preko 100 000 sudionika godišnje. Cilj istraživanja je dobiti informacije od konzumenata alkohola i droga, a kako bi se osigurale mjere smanjenja šteta vezane uz konzumaciju navedenih sredstava. Neke od tema obuhvaćenih istraživanjem tiču se upozorenja na alkoholnim pićima, darkneta, novih psihoaktivnih tvari, microdosinga, prestanka konzumacije kanabisa itd.  Jedna od glavnih kritika istraživanja tiče se činjenice da se ono ne provodi na reprezentativnim uzorcima. Unatoč tome, istraživanje daje dobar uvid u praćenje problema droga, osobito novih, brzo rastućih, trendova.

Istraživanje je započelo 07.12. u Velikoj Britaniji, a do kraja godine obuhvatit će niz zemalja na ukupno 19 jezika. Pristup istraživanju u zemljama regije bit će dostupan od 22. studenoga (nažalost, ove godine samo na srpskom jeziku, no ciljana skupina svakako jesu i hrvatski državljani).

Stoga bismo vas zamolili ukoliko biste proslijedili obavijest o ovome istraživanju vašim kolegicama i kolegama te na druge adrese za koje smatrate da su relevantne za ovo istraživanje. Posebno bismo zamolili da ovo proslijedite i vašim studentima. Također napominjemo kako je cilj obuhvatiti što širu populaciju pa je toga uputa da vaši studenti ovu obavijest slobodno mogu proslijediti i svojim prijateljima i poznanicima.

Link na istraživanje nalazi se ovdje, a u privitku se nalazi i dokument vezan uz ovogodišnje GDS istraživanje.

 

Srdačan pozdrav i zahvaljujemo na suradnji!

 

U ime istraživačkog tima

 

Dalibor Doležal