Cilj predmeta je omogućiti studentima stjecanje kompetencija za uspješnu organizaciju govedarske proizvodnje, uz razumijevanje temeljnih aspekata uzgoja, selekcije, reprodukcije te proizvodnje mlijeka i mesa u suvremenim i ekstenzivnim sustavima govedarstva.

Studenti će stječi temeljna teorijska i stručna znanja o hrvatskim izvornim pasminama domaćih životinja te njihovoj ulozi u očuvanju bioraznolikosti i ruralnom razvoju. Kroz predmet će se upoznati sa specifičnostima sustava uzgoja, selekcijskih programa te gospodarskom važnosti autohtonih proizvoda dobivenih od izvornih pasmina. Poseban naglasak stavlja se na strategije očuvanja animalnih genetskih resursa i mogućnosti zaštite i brendiranja tradicionalnih proizvoda.

Cilj kolegija Kozarstvo je upoznati studente s osnovnim principima uzgoja, selekcije te različitim tehnologijama uzgoja koza, s naglaskom na proizvodnju mesa, mlijeka i dlake. Kolegij također ima za cilj osposobiti studente za samostalno planiranje, organiziranje i upravljanje kozarskom proizvodnjom, uz razumijevanje svih ključnih aspekata tog procesa.

Studenti će nakon završenog kolegija steći temeljna znanja i praktične vještine potrebne za uspješno organiziranje i upravljanje kozarskom proizvodnjom. 


Cilj predmeta je upoznavanje studenata s osnovnim znanjima iz poznavanja, prerade i uzgoja ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja.

Cilj predmeta je da studenti steknu znanja o ulozi štetnika u poljoprivrednoj proizvodnji, osnovnim čimbenicima koji utječu na njihov razvoj i razmnožavanje, osnovnim metodama i načinima njihovog suzbijanja te o načelima integrirane zaštite od štetnika.

Osnovni cilj kolegija je omogućiti studentima stjecanje kompetencija potrebnih za uspješnu organizaciju ovčarske proizvodnje na suvremenoj farmi. Stjecanje temeljnih saznanja iz područja uzgoja, selekcije, reprodukcije i hranidbe ovaca te njihovih anatomsko fizioloških odlika, proizvodnje ovčjeg mesa, mlijeka i vune, kao i spoznaje o najvažnijim pasminama ovaca uzgajanim u RH i u Europi, osobito pasmina prilagođenih uzgoju u mediteranskom okružju. Navedeno je preduvjet učinkovite i gospodarski opravdane ovčarske proizvodnje (mesa i/ili mlijeka) u specifičnim agroekološkim i organizacijsko-tehničkim uvjetima krša. Student stečena znanja i vještine može koristiti za organiziranje proizvodnje i na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu u cilju proizvodnje mesa i/ili mlijeka kao temeljna na način da mu je to temeljna ili dopunska djelatnost.

Cilj predmeta je upoznavanje studenata s osnovnim znanjima iz općeg sjemenarstva, dorade, tehnologije uzgoja oraničnih i povrtnih kultura te rasadničarstvom u hortikulturi.

Osnovni cilj kolegija je upoznati studente s najvažnijim osobinama i pasminama svinja te tehnologijama njihova uzgoja i selekcije. Razumijevanje i usvajanje znanja i vještina iz navedenih područja ima za cilj osposobiti studente za uspješno obavljanje stručnih poslova i rukovođenje svinjogojskim farmama.

Cilj predmeta je upoznati studente  sa specifičnostima voćarstva kao grane poljoprivrede, s posebnim naglaskom na proizvodnju u krškim agroekosustavima, kako bi bili sposobni sudjelovati u planiranju i organiziranju suvremene  proizvodnje voća na kršu, te provođenju  optimalnih agro i pomotehničkih mjera tijekom uzgoja voćaka.