
Temeljni cilj kolegija Ekonomika proizvodnje je proaktivnom edukacijom i afirmacijom ekonomskog načina razmišljanja pripremiti i osposobiti studente/ice za djelovanje u realnom ekonomskom svijetu. Stjecanjem teorijskih i praktičnih znanja i vještina o ekonomskom aspektu proizvodnje te upravljanju proizvodnim sustavima u prehrambenoj industriji, budući stručni prvostupnici/prvostupnice (baccalaureus/baccalaurea) inženjeri/inženjerke prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) povećavaju vlastitu konkurencijsku sposobnost na suvremenom tržištu rada i ekonomiji znanja.
- Teacher: Branka Stipanović

Ciljevi predmeta su upoznati studente(-ice) s temeljnim odrednicama i konceptom poduzetništva te ih kroz stečeno teorijsko i praktično znanje pripremiti za samostalnu izradu poslovnog plana, kao podloge za stjecanje poduzetničkih vještina, kreativno i inovativno djelovanje, potrebno u promišljanju budućeg vlastitog poslovanja.
- Teacher: Ana-Marija Alfirević

Cilj
kolegija Sustavi upravljanja sigurnošću hrane jest pripremiti studente za rad na sustavima upravljanja sigurnošću
hrane (uvođenje, implementacija, održavanje).
- Teacher: Emilija Friganović
- Teacher: Ljiljana Nanjara

Osnovni
cilj kolegija Tehnologija brašna i proizvoda od brašna jest pripremiti studente za rad, vođenje i kontrolu procesa u
proizvodnji proizvoda na bazi žitarica.
- Teacher: Emilija Friganović

Osnovni
cilj kolegija Tehnologija konditorskih i srodnih proizvoda jest pripremiti studente za rad, vođenje i kontrolu procesa u
proizvodnji konditorskih i srodnih proizvoda.
- Teacher: Emilija Friganović

Osnovni cilj nastavnog predmeta je omogućiti
studentima stjecanje kompetencija potrebnih za uspješnu organizaciju
proizvodnje i suvremenu proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Poznavanje
najvažnijih čimbenika kvalitete mesa i proizvoda od mesa u lancu od „farme do
stola“ (tehnologija uzgoja životinja; način postupanja sa životinjama prije i
tijekom klanja, klaonička obrada, čuvanje mesa, tehnologija prerade itd.) od
ključne je važnosti za proizvodnju kvalitetnih i sigurnih proizvoda te će
stečene kompetencije omogućiti studentima uspješnu provedbu konkretnih zadaća u
proizvodnji, obradi, preradi i čuvanju mesa i proizvoda od mesa, te ih
osposobiti za samostalno organiziranje i upravljanje proizvodnjom u objektima
za proizvodnju i preradu mesa i proizvoda od mesa.
- Teacher: Marina Krvavica

Cilj predmeta je da studenti
steknu temeljna teorijska i stručna znanja o pojmovima vezanim za
fizikalno-kemijske i higijenske parametre kakvoće mlijeka. Nadalje, studenti
stječu temeljna znanja iz tehnoloških postupaka proizvodnje pojedinih mliječnih
proizvoda kao što su: fermentirana mlijeka, vrhnje, maslac, sirevi.
Studenti
će nakon završenog predmeta i izvršenih svih aktivnosti biti sposobni
primjenjivati znanja o osnovnim laboratorijskim analizama kontrole mlijeka i
preradbenim kapacitetima različitog nivoa (obiteljskim poljoprivrednim
gospodarstvima i industrijskim objektima).
- Teacher: Sandra Mandinić

Slušanjem kolegija Tehnologija proizvoda od grožđa student će steći suvremena znanja vezana uz
tehnologiju proizvodnje bijelih i crnih vina te se detaljno upoznati sa svim
postupcima od trenutka berbe pa do punjenja vina u bocu. Uz stjecanje
teorijskih znanja aktivnim sudjelovanjem na terenskim vježbama upoznat će se sa
radom strojeva vezanih uz berbu, pretok, filtriranje i punjenje vina a
primjenom bistrila i postupaka dorade svladat će osnove kemijskih i fizikalnih
analiza pri provjeri stabilnosti vina. Uz to naglasak će se dati i na zakonske
propise te značaj vinarske proizvodnje u Hrvatskoj i svijetu kao jedne od važnih gospodarskih
grana.
- Teacher: Marko Duvančić

Cilj
predmeta je stjecanje znanja o osnovnim značajkama povrća te tehnološkim
postupcima izrade prerađevina kao i mogućnostima iskorištenja korisnog
otpada. U okviru predmeta studenti će
dobiti saznanja o potrebnim analitičkim postupcima kroz koje se prati kvaliteta
sirovina i gotovih proizvoda.
- Teacher: Sandra Mandinić
- Teacher: Anita Pamuković

Cilj predmeta je stjecanje znanja o osnovnim značajkama voća i maslina te tehnološkim postupcima izrade
prerađevina kao i mogućnostima iskorištenja korisnog otpada. U okviru predmeta studenti će dobiti saznanja
o potrebnim analitičkim postupcima kroz koje se prati kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda.
Očekuje se da će nakon izvršavanja svih programom predviđenih obveza student moći: objasniti osnovne pojmove vezane za proizvode od voća i maslina, obrazložiti tehnološke faze proizvodnog procesa, potrebnu opremu i uređaje te provesti osnovne analize sirovina i proizvoda. Student će moći primijeniti stečena znanja u obavljanju stručnih poslova u proizvodnji i kontroli proizvodnje
proizvoda od voća i maslina.
- Teacher: Sandra Mandinić
- Teacher: Ljiljana Nanjara