Temeljni cilj kolegija Ekonomika proizvodnje je proaktivnom edukacijom i afirmacijom ekonomskog načina razmišljanja pripremiti i osposobiti studente/ice za djelovanje u realnom ekonomskom svijetu. Stjecanjem teorijskih i praktičnih znanja i vještina o ekonomskom aspektu proizvodnje te upravljanju proizvodnim sustavima u prehrambenoj industriji, budući stručni prvostupnici/prvostupnice (baccalaureus/baccalaurea) inženjeri/inženjerke prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) povećavaju vlastitu konkurencijsku sposobnost na suvremenom tržištu rada i ekonomiji znanja. 

Ciljevi predmeta su upoznati studente(-ice) s temeljnim odrednicama i konceptom poduzetništva te ih kroz stečeno teorijsko i praktično znanje pripremiti za samostalnu izradu poslovnog plana, kao podloge za stjecanje poduzetničkih vještina, kreativno i inovativno djelovanje, potrebno u promišljanju budućeg vlastitog poslovanja.

 


Cilj kolegija Sustavi upravljanja sigurnošću hrane jest pripremiti studente za rad na sustavima upravljanja sigurnošću hrane (uvođenje, implementacija, održavanje).

Osnovni cilj kolegija Tehnologija brašna i proizvoda od brašna jest pripremiti studente za rad, vođenje i kontrolu procesa u proizvodnji proizvoda na bazi žitarica.

Osnovni cilj kolegija Tehnologija konditorskih i srodnih proizvoda jest pripremiti studente za rad, vođenje i kontrolu procesa u proizvodnji konditorskih i srodnih proizvoda.

Osnovni cilj nastavnog predmeta je omogućiti studentima stjecanje kompetencija potrebnih za uspješnu organizaciju proizvodnje i suvremenu proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Poznavanje najvažnijih čimbenika kvalitete mesa i proizvoda od mesa u lancu od „farme do stola“ (tehnologija uzgoja životinja; način postupanja sa životinjama prije i tijekom klanja, klaonička obrada, čuvanje mesa, tehnologija prerade itd.) od ključne je važnosti za proizvodnju kvalitetnih i sigurnih proizvoda te će stečene kompetencije omogućiti studentima uspješnu provedbu konkretnih zadaća u proizvodnji, obradi, preradi i čuvanju mesa i proizvoda od mesa, te ih osposobiti za samostalno organiziranje i upravljanje proizvodnjom u objektima za proizvodnju i preradu mesa i proizvoda od mesa.

Cilj predmeta je da studenti steknu temeljna teorijska i stručna znanja o pojmovima vezanim za fizikalno-kemijske i higijenske parametre kakvoće mlijeka. Nadalje, studenti stječu temeljna znanja iz tehnoloških postupaka proizvodnje pojedinih mliječnih proizvoda kao što su: fermentirana mlijeka, vrhnje, maslac, sirevi.

Studenti će nakon završenog predmeta i izvršenih svih aktivnosti biti sposobni primjenjivati znanja o osnovnim laboratorijskim analizama kontrole mlijeka i preradbenim kapacitetima različitog nivoa (obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i industrijskim objektima).

Slušanjem kolegija Tehnologija proizvoda od grožđa  student će steći suvremena znanja vezana uz tehnologiju proizvodnje bijelih i crnih vina te se detaljno upoznati sa svim postupcima od trenutka berbe pa do punjenja vina u bocu. Uz stjecanje teorijskih znanja aktivnim sudjelovanjem na terenskim vježbama upoznat će se sa radom strojeva vezanih uz berbu, pretok, filtriranje i punjenje vina a primjenom bistrila i postupaka dorade svladat će osnove kemijskih i fizikalnih analiza pri provjeri stabilnosti vina. Uz to naglasak će se dati i na zakonske propise te značaj vinarske proizvodnje u Hrvatskoj i  svijetu kao jedne od važnih gospodarskih grana.

Cilj predmeta je stjecanje znanja o osnovnim značajkama povrća te tehnološkim postupcima izrade prerađevina kao i mogućnostima iskorištenja korisnog otpada.    U okviru predmeta studenti će dobiti saznanja o potrebnim analitičkim postupcima kroz koje se prati kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda.

Cilj predmeta je stjecanje znanja o osnovnim značajkama voća i maslina te tehnološkim postupcima izrade prerađevina kao i mogućnostima iskorištenja korisnog otpada. U okviru predmeta studenti će dobiti saznanja o potrebnim analitičkim postupcima kroz koje se prati kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda.

Očekuje se da će nakon izvršavanja svih programom predviđenih obveza student moći: objasniti osnovne pojmove vezane za proizvode od voća i maslina, obrazložiti tehnološke faze proizvodnog procesa, potrebnu opremu i uređaje te provesti osnovne analize sirovina i proizvoda. Student će moći primijeniti stečena znanja u obavljanju stručnih poslova u proizvodnji i kontroli proizvodnje proizvoda od voća i maslina.