Cilj kolegija Osiguranje kvalitete hrane jest pripremiti studente za rad na kontroli i osiguranju kakvoće sirovina i proizvoda, na sustavima upravljanja kvalitetom, sustavima upravljanja sigurnošću hrane te primjeni dobre laboratorijske prakse u analitičkim laboratorijima.


Cilj kolegija Poznavanje hrane jest pripremiti studente za rad na poslovima vezanim za: procjenu/ocjenu složenosti hrane, probavu hrane i apsorpciju hranjivih sastojaka te hranjivu vrijednost hrane, nutritivnu procjenu, izradu smjernica prehrane na osnovi principa pravilne prehrane, kontrolu kakvoće i zdravstvene ispravnosti hrane te za označavanje hrane.

Osnovni cilj nastavnog predmeta je upoznavanje studenata s najvažnijim karakteristikama sirovina i proizvoda animalnog podrijetla, te suvremenim metodama njihove proizvodnje, obrade, čuvanja, prerade i distribucije s naglaskom na sigurnost procesa i osiguranje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane. Stečene kompetencije omogućit će studentima planiranje i primjenu osnovnih principa sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi hrane animalnog podrijetla.

Temeljni cilj je upoznavanje studenata o najvažnijim procesima u prehrambeno-procesnom inženjerstvu. Nadalje, razumijevanje procesa koji se odvijaju u hrani tijekom prerade i skladištenja te stjecanje znanja o fizičkim i termo fizičkim svojstvima namirnica; značajke i posebnosti pojedinih operacija kroz procesne parametre, znanja o kvarenju namirnica te principi i metode konzerviranja.

Studenti će nakon položenog ispita znati definirati i objasniti osnovne pojmove vezane za procese prerade i skladištenja hrane. Znati će objasniti i razumjeti tehnološke faze procesa, opremu i uređaje.

Cilj je upoznavanje studenata s osnovnim sirovinama biljnog podrijetla u prehrambenoj industriji, njihovim obilježjima, kemijskim sastavom, te sastojcima koji igraju važnu ulogu kao izvor hrane. Razumijevanje biokemijskih procesa tijekom rasta, sazrijevanja, skladištenja i prerade pojedinih biljnih vrsti. Studenti stječu znanja o botaničkoj i tehnološkoj klasifikaciji, najvažnijim vrstama i sortama, uvjetima branja i skladištenja, te daljnjoj uporabi biljnih sirovina.

Studenti će nakon položenog ispita znati definirati i objasniti tehnološku kakvoću  pojedinih sirovina biljnog porijekla i  njihovu prehrambenu vrijednost. Znati će odabrati najoptimalnije postupke daljnje prerade u procesima prehrambene industrije, te uvjete skladištenja.


Cilj predmeta je upoznati studente s karakteristikama vode u prirodi, vode za piće i zahtjevima kakvoće vode za potrebe industrije te postupcima i tehnologijom obrade vode.